{ "title": "Bebeklerde Dudak Çatlaması Neden Olur", "image": "https://www.dudak.gen.tr/images/bebeklerde-dudak-catlamasi-neden-olur-5507.jpg", "date": "19.01.2024 22:53:26", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Bebeklerde Dudak Çatlaması Neden Olur, Dudaklar çok hassas ve ince bir deriye sahip olduğundan dolayı, iç ve dış faktörlerden en çabuk etkilenen organlardır. Özellikle de bebeklerin dudakları susuzluk, rüzgâr, güneş hatta aldığı gıdalara bile bağlı olarak kuruyup çatlayabilmektedir. Bebeklerin dudaklarında oluşan çatlaklar büyük ve derin ise en ufak bir beslenme hareketinde bile kanayabilmektedir. Normal şartlar altında cilt kendini 3 gün içerisinde yenileyebilme özelliğine sahiptir. Eğer bu süre içerisinde bebeğin dudakları yenilenip düzelmiyorsa durumu ciddiye alıp mutlaka Uzman bir çocuk doktoruna göstermek gerekir.

Bebeklerde dudak çatlaması neden olur?

Bebeklerde kısa bir süre yaşanan dudak çatlamaları normaldir. Tamamen hassaslıktan kaynaklıdır. Nemlendirme veya yumuşatma özelliği olan bir krem ile giderilebilmektedir. Bebek dudağı olmasından dolayı bebek bir miktar kremi yutacaktır, bu sebeple kesinlikle kimyasal içermeyen doğal ürünler ile bakım yapma yoluna gidilmelidir. Özelikle soğuk ve rüzgârlı havalarda mutlaka bebekler için üretilen uygun içerikli nemlendiricilerden sürmeniz koruma sağlayacaktır. Nemlendirici bebek dudağının havayla temasını kesip kuruyup çatlamasını engeller. Dudaklarını sürekli yalayan bebeklerde de bir miktar çatlama oluşması normaldir. Özellikle yaz aylarında sıvı kaybı daha fazla olacağından dolayı bu durumda dudakta çatlamaya neden olan faktörler arasındadır. Bebeğinize sık sık su vererek nem kaybını önlemeniz mümkündür.

Bebeğin dudaklarındaki ve cildindeki çatlamalar elbiselerindeki deterjan kalıntılarında oluşabilmektedir. Bundan dolayı kıyafetlerini bol su ile durulamaya dikkat etmelisiniz. Buraya kadar anlatılanlar normal sebeplerden kuruma oluşturup dudak çatlamasına neden olurken kısa sürede iyileşme gözlenmektedir.

Bebeklerde oluşan dudak çatlaması uzun süredir devam ediyorsa ve koruyucu önlemlere rağmen düzelme sağlanamıyorsa mutlaka Uzman bir doktordan nedenleri öğrenilip buna göre bir tedaviye gidilmelidir. Bebeklerde kuruyan ve çatlayan dudaklara ateş, kırmızı gözler, şişmiş lenf düğümleri el ve ayaklarda da şiş ve kırmızı bir ten rengi varsa kawasaki hatalığının (Mukokütanöz lenf nodüllü sendrom) belirtilerini göstermektedir. Kawasaki hastalığı 2-5 yaş arasındaki bebeklerde ve çocuklarda yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte iyileşme olmazsa ilerleyen dönemlerde kalp sorunlarına yol açabilmektedir.

Bebeklerde kuru ve çatlak dudakların bir diğer nedeni, B vitamini eksikliğinden kaynaklanıyor olmasıdır. Aynı şekilde folik asit eksikliğinde de kuru ve çatlak dudaklar oluşmaktadır.

Bebeklerde dudak çatlakları için neler yapılabilir?

Bebeğiniz ek gıdalara geçmişse A, E, K ve B vitamini içeren bir beslenme planı yapabilirsiniz. Anne sütü bebek için son derece faydalı olduğu gibi sütünüzle dudaklarına aynı zamanda bakımda yapabilirsiniz. Dudakları yumuşatma amaçlı kullanacağınız ürünler mutlaka doğal ürünler olmalı, Bebeğin çatlayan dudaklarını nemlendirmek için saf zeytinyağından faydalanabilirsiniz. Ama uzun süren durumlarda mutlaka doktora başvurmalısınız.

" } ] }