{ "title": "Dudak Kanaması Orucu Bozar Mı", "image": "https://www.dudak.gen.tr/images/dudak-kanamasi-orucu-bozar-mi-3854.jpg", "date": "20.01.2024 06:40:01", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "
Dudak Kanaması Orucu Bozar Mı, kutsal ibadetlerimiz içerisinde yer alan oruç ibadetinin uygulanması ile orucu bozan bazı haller vardır. Özellikle gün boyu dudakların susuz kalması sebebiyle çatladığı bu sebepten kanama gibi problemler sık karşılaşılan sorunlar arasındadır. Oruç tutarken kişinin susuz kalması ve dudak bölgesinin kuru olmasından dolayı bu bölgede kanama görülür. Dudak kanamasının orucu bozmadığı bilinmektedir. Ancak dudağın kanamasının ardından hemen dudağın yıkanması veya peçete ile temizlenmesi gerekir. Kişinin dudağı kanadığı zaman kanı yalayarak yutması orucunun bozulmasına sebebiyet verir. Bu sebepten dolayı dudak kanadığı zaman yalanmaması hemen peçete ile temizlenmesi orucun bozulmamasını sağlar.

Vücudun herhangi bir yerinden kan çıkması orucun bozulmasını etkilenmez. Önemli olan nokta burada kanın vücuda geri alınmamasıdır. Dudakta olan kanın temizlenmesi oruca hiçbir sakınca vermez. Aynı şekilde diş kanaması veya bir başka yerin kanaması orucu bozmaz. Burada dikkat edilmesi gereken tek nokta kanayan bölgede bulunan kanın ağız yoluyla vücuda geri alınmamasıdır. Aksi takdirde yutulması orucun bozulmasına sebebiyet verebilir.

Orucu bozan haller

Dinimizin gereği olarak yaptığımız oruç tutma ibadetinde dikkat edilmesi gereken konular vardır. Kişi oruçlu iken yemek yiyemez veya herhangi bir şey içemez. Ayrıca oruçlu iken kişinin cinsi münasebette bulunması orucu bozan haller içerisinde yer alırken; kanamalarda orucu bozan haller içerisinde yer alır. Bu kanama ağız içerisinde olan kanamalardır. Diş ve ağızda bulunan kanamaların yutulması halinde orucun bozulduğu belirtiler. Kanamanın dudakta olması ve aşırı şekilde oluyor ve kişi bunu yutuyorsa orucun bozulmasına sebebiyet verir. Ancak dudak kanamasında kanama yutulmaz peçeteyle temizlenir ise orucun bozulmadığı belirtilir. Orucun bozulması halinde kişinin nafile olarak sonra başka bir gün orucunu tutması gerektiği belirtilir. Bu sebepten orucu bozulmaması için dikkat edilmesi gerekir. Kefaret gerektiren orucu bozulan halleri de kaza edilmesi dinimiz gereği vardır. Özellikle bayanlar ramazan ayında adet dönemleri geldiği zaman oruç tutmaz. Oruçlu olmadıkları günleri hesaplayarak daha sonrasında nafile olarak bu ibadeti tekrar yerine getirirler. Bu sebepten dolayı kanamalar orucun bozulması halleri içerisinde yer alırken; dudak kanaması bu hallerin dışındadır. Yutuluyor ise ona da kefaret gerekir.

Diş tedavisinde orucun bozulma halleri

Oruçlu iken yapılacak diş tedavisi en çok düşündüren konular içerisinde yer alır. Kişinin ağzına uygulanan morfin veya morfinsiz diş tedavisinde veya çektirilmesin de oruç bozulmaz. Ancak kişinin dikkat etmesi gereken kan veya tedavide kullanılan maddelerin herhangi bir şekilde yutulmamasıdır. Yutulması halinde kanamaya bağlı olarak yutulan veya ağzından içeriye alınan ilaçlar orucun bozulmasına neden olur.
" } ] }