{ "title": "Dudak Kanseri", "image": "https://www.dudak.gen.tr/images/dudak-kanseri.jpg", "date": "19.01.2024 12:18:57", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "
Dudak kanseri, Kanser türlerinin en sık görülenlerinden birtanesi de dudak kanseridir. Rüzgâr, zararlı güneş ışığı ve soğuk havalardan dolayı dudaklarımız kurumakta ve yaraların oluşmasına neden olmaktadır. Uzun süre geçmeyen ya da iyileşme göstermeyen yaralar dudak kanseri belirtilerini gösterir. Dudak yüzümüzün ağza açılan kapılarıdır. Ağız içindeki yiyecek ve içecekkerin dışarıya çıkmasını önler ve yutma, çiğneme gibi hareketleri yerine getirmede yardımcı olur. Ayrıca dudaklarımız yüzümüzü estetik gösterir. Dudağın içinde ve ağzımızın açık bölümlerinde kas bulunur. Bu kaslar sayesinde mimik hareketlerini istediğimiz gibi gerçekleşir. İşte dudak kanseri bu kasların ağız içinde boşluk olan yerinde oluşan bir tür kanserdir. Dudak kanseri genellikle alt dudaklarda yassı hücreli yerlerde bulunur. Sigara içen kişilerde, ilerleyen dönemlerde sık görülür. Uzun süre güneş altında kalınmasıda bir etkendir.

Dudak kanseri, başka kanserlere göre daha çabuk ve kolay anlaşılır. Hastalık ilk çıktığında dudak üzerinde kabuklu yaralar ortaya çıkar ve soyulduğu zaman kanayan ve uzun zaman geçmeyen yaralardır. Yaraların görüntüsü sert beyaz bir kabuk olur ve dudağın çevresinde ortaya çıkarlar. Yaralar geçmedikce büyüdükçe büyürler derin çukur halinde bir tür yaralara dönüşürler. Böyle yaralara sahip kişilere öncelikle kulak burun boğaz muayenesi yapılır ve sonuçlara göre hareket edilir. Dudak kanseri teşhisi taşıyıp, taşımadığına bakılması için de yara olmayan bir yerden biyopsi için parça alınır. Zaten tanıya ve tedaviye erken başlandı ise hemen tedaviye başlanır. Dudak kanseri erken tanı ike tedavi yapılırsa hastalığı atlatmak mümkündür. Dudak kanserinin ölüm riskide diğer kanserlere göre daha azdır. Erken teşhis edilen dudak kanseri cerrahi işlemler ve sonrasında radyoterapi ile tedavi edilir. Tedavi bittiğinde dudaklar eski estetik yapısını geri alınır.

Dudak kanserine neden olan faktörlere baktığımızda sigara, alkol ve güneş göze çarpar. Güneş ışığı ve soğuk havalar, dudaklarda kuruma ve çatlama yapar. Sık sık görülen bu yaralar ardından geçmiyor ise dudak kanserinden şüphelenir. Yüzümüze uyguladığımız yağlı kremler, sivilce tedavisinde kullanılan ilaçlar, dudakta kuruma yapabilir. Çocuklarda ilk belirtiler de aynı şekilde dudakta kuruma ve çatlamadır. Dudak nemlendiricileri, rujlar, diş ürünleri ve uçuk çıktığında kullandığımız ilaçlar dudak kanserine yol açabilmektedir. Bunların hepsi dudakta kuruma ve çatlama yapar.

Dudaktaki çatlamalar ağrılı bir seyir gösterir. Kuruma ne kadar çok ise çatlamalara bağlı kanamalarda o denli çok olur. Gülmek bile zor duruma gelir. Oluşan bu yaralara bilmeden yapılan tahrişlerle kanayan yaralar daha fazla acıya neden olmaktadır. Çocuklarda dudak yalamak tik haline gelir ve keskin kızarıklıklar oluşur.

Dudakları kuru olan bireyler dudaklarını sürekli olarak yalamakta, bu da kuruluk ve tahrişi daha da artırmaktadır. Çocuklarda tik şeklinde alt dudağı emme sonucunda dudaktaki kuruluk ve çatlamanın yanı sıra dudak etrafındaki deride keskin sınırlı bir kızarıklık ortaya çıkabilir. Uzun süre zararlı güneş ışığına maruz kalmakta dudak kanserine yol açabilir. Özellikle tarım işçileri veya inşaatta çalışan insanlar risk altındadır. Güneş ve sıcaklık dudakta kurumaya neden olur ve çatlama sonrasında, metastaz yapabilen yuksek yassı hücreler kansere öncü olabilir. Dudakta kırmızı lekeler veya noktalar oluşmuş ise onları sıktığınızda elinize küçük sert geliyor ise kanserden şüphelenir. Biyopsi yapılması gereken bir husustur. Açık tenli insanlar diğer esmer tenlilere göre dudak kanserine yakalanma riski daha çoktur. Bunun sebebi ise esmer tenlilerde melanin denilen bir madde ile güneşin zararlı ışınlarından korunuyor olmasıdır. Dudakta farklı geçmeyen yara oluştuğunu gördüğünüz zaman, geç olmadan doktora başvuru yapın.
" } ] }