{ "title": "Dudak Yanması", "image": "https://www.dudak.gen.tr/images/dudak-yanmasi-5979.jpg", "date": "19.01.2024 16:39:03", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Dudak Yanması, genel olarak koruma ve şişkinlikle enfeksiyonlardan olabilecekleri gibi vitamin eksikliklerinden kaynaklı da olabilir. Beslenme diş sağlığı ve güzelliğiyle doğrudan ilişkili olmaktadır. Bunun nedeni ise hem beslenmenin ağız yolu ve diş yoluyla yapılmasıdır. Beslenme sayesinde hücre dokularının sağlıklı olmasına sebep olan besinlerin almaktır. İnsanların sağlıklı yaşamaları, sağlıklı büyümeleri ve çoğalmaları için gerekli olan sentezleri organizmada yapılmayan dışarıdan orta miktarda alınması gereken organik maddelere vitamin adı verilmektedir. İnsanda vitamin eksiklikleri yetersiz alış bağırsak absorbsiyonununda bozukluk veya alışa oranla ihtiyacın artması sonucunda meydana gelir. Dudağın tamamında ya da bir kısmında yanma meydana gelmesi durumu, bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir ve bu durum sürekli bir hal alabilir. Bu nedenden dolayı dudak yanması kalıcı hale gelmeden dudak nedeni belirlenmesi gerekir ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Dudak uyuşmasına genel olarak stres ve anksiyete, kalsiyum eksikliği veya sinir hasarı sebep olur. Dudak yanması hissi her zaman masum olmaz. Genel olarak dudaklardaki sinirlere alınana hasar veya bu sinirlerin görevlerini uygun olarak yapamamaları nedeniyle ortaya çıkan durum, çoğu zaman çatlayan veya sıcaktan dolayı meydana gelir. Bu tür durumlar için fazla korkmak gerekmez fakat beyinden dudaklara ulaşan sinirlerdeki bazı problemler de dudak yanması hissine sebep olabilir.

Dudak yanması belirtileri dudaklarda ortaya çıkabileceği gibi vücudun herhangi başka bir alanında da oluşum gösterebilir. Dudak yanması hissi tek bir belirti olarak oluşabildiği gibi bu durum karıncalanma olarak başlangıç gösterir ve uyuşukluğa doğru ilerler veya bu belirtilerin hepsi bir arada görülebilir. Isı, soğuk, kimyasal ve güneş nedeniyle dudak yanması hissi meydana gelmesi çok sık karşılaşılan bir durum olmaktadır. Travma sebebiyle meydana gelen dudakta yanma hissi aniden başlar, fakat nöropati nedeni ile kaynaklanan durumlar ise yavaş gelişir ve zamanla kötüleşme eğilimindedir. Vücudun sadece bir tarafında oluşan ve kollarda ya da bacaklarda güçsüzlük, uyuşmayla kendini belli eden dudaklarda yanma hissi sonuçları tehlikeli boyutlara ulaşan bir inme işareti olarak belirebilir. İnme durumunda bunlara ek olarak güçsüzlük hissi, felç, kısmi felç, görmede değişiklik, konuşmada güçlük, kafa karışıklığı ya da hatta kısa bir an için bile olsa bilinç kaybı, konuşma bozuklukları ve şiddetli baş ağrısı gibi ciddi belirtiler oluşum gösterebilir. Böyle belirtilerde uyanık olması ve hasta acil servise başvurulması gerekir.

Dudak yanması genel olarak basit nedenlerden kaynaklı ya da ciddi nedenlerden kaynaklı da olabilir. Buna bağlı olarak dudaklarda ya da vücudun farklı alanlarında çeşitli belirtiler kendini gösterir. Dudak yanmasına eşlik eden dudak kanaması dudakta çatlama, dudakta kuruluk, dudakta ağrı ve şişlik meydana gelebilir. Şayet daha ciddi koşullardan kaynaklı ise dudakta yanma hissine eşlik eden his değişiklikleri, dokunmaya karşı hassasiyet belirtisi, eklem uyumunun sağlanamaması, kas güçsüzlüğü ve yürümede zorluk, sinir ağrıları, uyuşma ya da ayak ve ayak parmaklarında ağrı, sıcaklık değişiklikleri hissetmek, yürürken ağrı oluşması, ülser, bazı enfeksiyonlar, şekil bozuklukları, kemik ve eklem ağrıları gibi ciddi ayak problemleri, karıncalanma ya da uyuşma, geceleri kötü olabilen keskin ve batıcı ağrı eşlik edecektir. Dudak yanması hissi, dudağı çevreleyen dokulardaki ciltte oluşan hasar ve sinirlerin harap olması bunun sebebidir. Bu iki şeye yol açan çeşitli nedenler vardır. Yanıklar sık karşılaşılan nedenler arasında yer alır ve bunun yanı sıra birlikte kimyasal maddeler, gıdalar ve güneşe maruz kalmak bu tür yanıklara neden olur. Nöropati, travma ve felç gibi sinir bozuklukları da dudak yanması hissine sebep olabilir. Diyabet gibi bir hastalıklarda dudak yanmasına yol açabilir.
" } ] }