{ "title": "Dudakta Sivilce", "image": "https://www.dudak.gen.tr/images/Dudakta-Sivilce-47.jpg", "date": "20.01.2024 05:13:11", "author": "Esma Mutlu", "article": [ { "article": "Dudakta sivilce neden çıkar, dudakta çıkan sivilcenin geçmesi için neler yapılabilir? Sivilce vücudun her yerinde çıkabilir. Bazen dudak kısmında da sivilce çıkabilir. Dudakta sivilce çıktığı zaman dudak çok hassas bir deriye sahip olduğu için dudakta ağrı meydana gelebilir. Birey yanlışlıkla sivilcenin olduğu bölgeyi ısırır ise dayanılamayan bir acı hissedilebilir. Yine birey dudağında oluşan sivilceden dolayı yemek yemede zorluk çekebilir. Eğer dudakta meydana gelen sivilce iltihaplı ise yemek yerken veya el ile dokunulması ile sivilce büyüyebilir. Hormonal dengesizlikler, düzensiz ve yanlış beslenme alışkanlıkları, asitli yiyecek ve içecekler, yağlı cilt dudakta sivilce meydana gelmesinde etkili olan sebepler arasında yer almaktadır. Dudakta meydana gelen sivilce çoğunlukla kendiliğinden geçmektedir. Ancak bazen iyileşme süreci uzun sürebilir.

Dudakta Çıkan Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ilık suya batırılan temiz bir bez ile sıkıca kapatılan dudaklar üzerine kompres uygulanmalıdır. Dudakta bulunan sivilce üzerine uygulanan bu sıcak kompres sivilcenin oluşturduğu ağrı ve şişliği azaltır. Daha etkili sonuçlar alabilmek için dudakta oluşan sivilceye sıcak ve soğuk kompresler arka arkaya uygulanabilir. Dudağında sivilce oluşan birey eğer dudak balmı kullanılıyor ise dudak balmını kullanmaya biraz ara vermelidir. Diğer kozmetik ürünlerde olduğu gibi balmlarda kimyasal içerir ve dudakta meydana gelene sivilcenin daha da kötü bir hal almasına, şişliğin ve acının daha da artmasına sebep olabilir. Hatta dudak üzerine sürülen bazı ürünler tek başına dahi dudakta sivilceye neden olabilmektedir. Bundan dolayı birey kullandığı ürünlere karşı çok dikkatli olmalıdır. Dudak ve ağızda meydana gelen bakterileri engellemek için birey gargara yapabilir. Gargara ağız içini temizler iken dudak içinde antibakteriyel sabunlar kullanılabilir.

Ancak bu sabunları kullanırken cildi çok kurutan ya da cildi çok yağlandıran sabunlar tercih edilmemelidir. Yalnızca bitkisel olan ve sivilce karşıtı sabunların kullanılmasına özen gösterilmelidir. Birey her yemeğini yedikten sonra ya da herhangi bir şey yedikten sonra mutlaka dudaklarını silmelidir. Çünkü ağız kirli kalırsa bakteriler daha rahat ve çabuk üremektedir. Meydana gelen bu bakteri üremesi ile dudaklarda sivilce meydana gelebilir. Birey nasıl dişlerini fırçalıyor ise dudaklar da fırçalanmalıdır. Dudakları fırçalama işlemi diş fırçası ile yapılabilir. Dudakların fırçalanması esnasında ölü deri kalkar ve dudaklar üzerinde bulunan bakteriler daha hızlı kaybolur. Ancak dudaklar fırçalanır iken çok fazla bastırılmamalıdır. Dudakların hassas bir deriye sahip olduğu unutulmamalıdır. Dudaklara parmaklar ile de masaj yapılabilir. Birey çok az su içiyor ise su tüketimini artırmaya çalışmalıdır. Çünkü su ağız içindeki sivilceler için çok etkilidir. Su ağız içinin taze olmasını sağlarken, ağız içinde bakteri üremesini de engellemektedir. Birey eğer bir dudak kremi kullanıyor ise kullandığı dudak kremini karşı da çok dikkatli olmalıdır. Çünkü kullanılan bu dudak kremi cildin daha fazla yağlanmasına sebep olurken dudakta sivilce oluşumuna etken olabilir. Genellikle alkol içermeyen ürünler kullanılmalıdır. Dudak üzerinde meydana gelen sivilce sıkılmamalıdır. Çünkü sivilcenin sıkılması ile dudak zarar görebileceği gibi bakterilerde de yayılma meydana gelebilir. Eğer dudakta oluşan sivilce uzun süre geçmiyor ise birey mutlaka bir dermatoloğa gitmelidir. Dudak sivilcesi olan bireye doktor daha çok antiviral bir ilaç tavsiye edecektir.
" } ] }