{ "title": "Dudaktaki Uçuk Nasıl Geçer", "image": "https://www.dudak.gen.tr/images/Dudaktaki-Ucuk-Nasil-Gecer-25.jpg", "date": "19.01.2024 08:58:38", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "
Dudaktaki uçuk nasıl geçer, Vücudumuzun tüm bölgesinde ortaya çıkabilen bir cilt hastalığıdır. Uçuk virüsünün en sık görüldüğü kısım ise dudak veya dudağa yakın yerlerdir. Tıbben dudak uçuğu ismi verilen bu cilt hastalığı, küçük kızarık kabarcıklar şeklinde, oluşur. Dudak uçuğu oluşmadan önce ağız etrafında ya da dudakta kaşınma, batma, yanma gibi belirtiler olur. Özellikle son 24 saat içerisinde kaşınma, sızlanma veya yanma artış gösterir. Uçuk virüsü, insan bedenine girip bir kere iltihap oluşturduktan sonra o bölgede olan sinir düğümüne girerek yerleşir. Özellikle vücudun zayıf zamanında çoğalarak yeniden çıkar.

Psikolojik olan vak'alarda; stres, kâbus görme gibi durumlarda oluşmaktadır. Bağışıklık sistemi çok zayıf düştüğünde, aşırı yorgunluk, uykusuzluk ya da çok fazla güneş ışığında kalındığında vücutta enfeksiyon oluştuğunda uçuk virüsü aktifleşebilir. Bu tür cilt sorunu özellikle vücudunda kansızlık olan kişilerde sıkça rastlanırken, kadınlarda adet zamanlarında ortaya çıkmamaktadır.

Dudaktaki uçuk nasıl geçer?

Bu virüsün tekrar etmesinde neden çok önemlidir. Örneğin, dudak etrafında çıkan uçuğun nedeni stresse gevşeme hareketleri öğrenerek stresinizi takip altına alabilirsiniz. Bağışıklık sisteminizi bozan kronik bir rahatsızlığınız varsa gerekli olan tahlilleri yaparak, vücudunuzdaki kan, demir ya da çinko eksiğini tamamlayarak uçuk tedavisi olabilirsiniz.

Neden güneş ışınları ise güneş koruyucuları, uçuk kremi olarak da kullanabilirsiniz. Ayrıca dudak dokusunu tırmıklayarak ısırma veya yeme gibi tikleriniz olursa bu gibi alışkanlıklarınızı bırakmanız uçuk tedavisi için önemlidir. Ancak bazı ağrı kesiciler uçuk rahatsızlığını azaltabilir.

Alkol ve antiseptik gibi maddeler uçuğun çıktığı kısımlardaki bakteri enfeksiyonlarının daha çok yayılmasını engelleyebilir. Bunların yanında uçuk tedavisinde buz kullanılabilir. Dudaktaki Uçuk tedavisi için kalıcı çözüm arayanlar antiviral uçuk kremi kullanmalıdır. Bu kremler deriye direk nüfus ederek, uçuk virüsüne etki eder. Böylelikle uçuğun deriye zarar vermesini önler. Ancak sürekli nükseden bir uçuk rahatsızlığınız varsa kesinlikle bir hekime başvurarak, tahlillerinizi yaptırmalısınız, rahatsızlığın bulaşmaması için yapılacak diğer tedbirlerle ilgili açıklama yapmakta yararlı olacaktır. Uçuğa kesinlikle el değmemelidir. Yaranın kabuğu ile oynanmamalıdır. El değildiği takdirde eller çok iyi temizlenmelidir. Elleri Yıkanmadan başka bir kimseye dokunulduğu zaman farkına varmadan virüs bir başkasına bulaştırılmış olur. Uçuk oluşmaya başlamadan önce birtakım belirtiler gösterir. Bu belirtiler algılandığı zaman eğer varsa uçuk kremini kullanmak isabetli olacaktır. Bu uygulama neticesinde uçuk hafif bir şekilde geçecektir. Uçuk tedavisinde, buz uygulaması da olumlu neticeler verir. Buzu alarak söz konusu uçuğun üstünde bir süre bekletin ve gün içinde sık sık uygulayın sonuç müspet olacaktır.

" } ] }