{ "title": "Kanayan Dudak", "image": "https://www.dudak.gen.tr/images/kanayan-dudak.jpg", "date": "23.01.2024 06:24:45", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Kanayan Dudak, soğuk hava, rüzgâr ve güneş ışıkları dudak kurumasının başlıca sebepleri içerisindedir. Fakat uzunca zaman son bulmayan yaralar kanser habercisi olabileceği amaçlı uyarı gerektirir. Doç. Dr. Ahu Birol, \"1-7 Nisan Kanser Haftası\" öncesi dudak kanserine zemin hazır hale getiren etmenler ve tedavi metotları ile ilgili bilgi verdi. Güneş, sigara ve fazla alkol tüketimi dudak kanserine neden olabilir. Dış etkenlere ilişkili olarak dudakta meydana çıkan kuruma ve çatlamalar 'keilit' şeklinde isimlendirilir. Soğuk hava, rüzgâr ve güneş ışığı kurumuş, çatlamış dudakların en sık nedenidir. Kayak esnasında fazla miktarda güneş ışığına maruz kalma da anlık başlayan dudak tepkisine neden olabilmektedir. Akne tedavisi amaçlı kullanılan ilaçlar (İsotretinoin) yoğun dudak kuruluğu yapabilir. Pek çok alerjik bünyeli çocukta önce bulgu dudakta meydana çıkan kuruluk ve çatlama olabilmektedir. Rujlar, dudak nemlendiricileri, diş mahsulleri, uçuk sebebi ile kullanılan ilaçlar, dudakta tepki yaratabilir. Yoğun güneş ışığına maruz kalmanın yanında, sigara, pipo tüketimi ve alkol tüketimi dudak kanserine sebep olan mühim faktörlerdir.

Dudaklarda sık kanayan yara, kırmızı lekeler veyahut ele gelen katı doku tehlikeye işaret edebilir. Dudakta çatlama epeyce ağrılı bir tablodur. Gülmeyi zorlaştırır. Kuruluk ne kadar çok ise çatlama ve kanama öylesine kuvvetli olacaktır. Dudakları kuru olan kişiler dudaklarını devamlı olarak yalamakta, bu da kuruluk ve tahrişi daha da artırmaktadır. Çocuklarda tik halinde alt dudağı emme sonucu olarak dudaktaki kuruluk ve çatlamanın yanında dudak çevrenindeki deride keskin sınırlı bir kızarıklık meydana çıkabilir. Uzun müddetli güneş ışığına maruz kalan bireylerin dudaklarında gittikçe daha kuvvetli tepki oluşabilir. Bu değişiklik dudakta meydana çıkan, metastaz riski epeyce yüksek yassı hücreli kanserin lideri olabilmektedir. Dudakta iyileşmeyen, kolaylıkla kanayan yara, bazen kırmızı bir kir, bazen iki parmak arasında tutulduğunda normalden çeşitli katı bir yapı, dudakta beyaz-gri katı alan dudak kanserinin öncü belirtisi olabilmektedir. Bu tip farklılıklar kesinlikle biyopsi alınarak değerlendirilmelidir. Açık tenliler daha çok risk altındalar. Dudak kanseri %90 alt dudakta görülür. Açık tenli, ileri yaştaki erkek hasta olanlarda daha sık görülmesinin yanında, en sık çiftçiler ve denizcilerde meydana çıkmaktadır. Koyu tenli bireylerde \"melanin\" isimli güneş ışınlarına karşılık koruma amaçlı pigmentin olması, dudak kanseri riskini de azaltmaktadır. Dudakları yaralara ve kanser riskine karşı muhafaza etmek almanız gerekli olan önlemler:
" } ] }