{ "title": "Yarık Dudak", "image": "https://www.dudak.gen.tr/images/yarik-dudak.jpg", "date": "20.01.2024 13:51:40", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Yarık dudak, Bebeklerde görülen dudak yarığı, anne karnında gelişimi sırasında, çeşitli sebeplerden dolayı bebeğin yüz bölgesindeki yapıların birleşmesiyle olan kusurun nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Bebeğin yapısını oluşturan hücrelerin birleşmesi 4-5. Haftada, damak yapısını oluşturan hücrelerin birleşmesi 8-9. Haftada başlıyor. Bebeğinizin 12. Haftada dudak ve damak yapısının birleşmesi tamamlanmış oluyor. Bu birleşme tam olarak gerçekleşmediği zaman dudakta veya damakta yarık oluyor. Bebeğinizin yarık dudaklı olmasının nedeni yarıkların oluşumunda hem genetik (Kalıtsal) hem de çevresel faktörlerin etkin olduğu görülüyor. Eğer aile bireylerinde dudak ve damak yarığı varsa bebekte de dudak yarığı olma ihtimali vardır. Çevresel etkenlerde, annenin hamileliğinin ilk üç ayında geçirdiği; hastalıklardan kızamıkçık enfeksiyonu, oligohidromniyoz, B vitamini eksikliği, seterodl ontikonvülzan kullanımı nedeniyle olabiliyor. Annenin gebeliğinin ilk üç ayında geçirdiği enfeksiyonlar ve yaşlı annenin çocukları daha fazla risk altında oluyor. Hamileyken sigara içen ve vitamin eksikliğinin de etkisi olduğu için bebekte dudak yarığı oluyor. Bu çeşit doğumlardan sonra anneler kendilerini suçlu hissediyorlar ve pek çok durumda özellikle annenin herhangi bir suçu yoktur. Bu düşünce kesinlikle doğru değildir. Dudak yarığı, damak yarığı bebeklerde her ikisi de birlikte görülebiliyor. Yarık damak ve yarık dudak erkek bebeklerde iki kat daha fazla görülür. Seconder damak yarıkları kızlarda iki kat fazla görülür. Sol taraftaki damak yarığı sağ tarafa göre iki kat daha fazla görülür. Bazı insanlarda yarık dudak üst dudakta görülür. Tek taraflı dudak yarığı, iki taraflı dudak yarığı, orta hat dudak yarığı, yarık damak anomalisi yumuşak ve sert damak görülüyor.

Yarık dudak tedavisi nasıl yapılır?

Dudak yarığı tedavisi bebeklerde üç aylıkken yapılır. Tedavide amaç, estetik ve fonksiyonel açıdan normal bir görünüm sağlamak için yapılır. Bebeklerde dudak yarığı bulunan hastalarda, genellikle dişlerin \"alveol\" dediğimiz kemik yapısınd yarık bulunur. Dudak yarığı olan bebekler normal meme emerek beslenebilirler. Bebeklerde dudak estetiği en büyük sıkıntıyı oluşturur. Yarık dudak hastalarında, her zaman burun detormitesi bulunuyor. Bunun için tedavide kaybedilen burun estetiğinde düzeltilebiliyor. Burun ve dudak defomiteleri aynı operasyonda onarılıyor. Bu işleme \" primer dudak \" onarımı deniliyor.

Yarık dudağın ameliyat sonrası bakımı nasıl yapılır?

Dudak yarığı olan bebeklerde ameliyat sonrasında ameliyat yapıldığı günü ve gecesi hastanede tutuluyor. Bebeklerin beslenmesi kaşıkla oturur posiyonda olacak şekilde yapılmalıdır. Dudaktaki yara hatlarının kuru ve temiz tutulmak gerekiyor. Her gün antibiyotikli pomatlarda pansuman yapılıyor. Ameliyattan bir hafta sonra dikişler alınıyor. Damak yarığı ameliyatı sonrası bakım dudak yarığına yapılan bakıma göre daha önemli ve zordur. Dudak ve damak yarığı ameliyatından sonra bebeğin bir ay boyunca elini ağzına götürmemesi gerekiyor. Bunun için bebeginizin kollarını sabitleyerek tutulması gerekiyor. Operasyon sonrasında bebekler biberonla beslemeyin kaşığın kenarıyla veya bardakla besleyin. Ayrıca yalancı meme asla kullanmayın.
" } ] }